slotenmaker almere
Spread the love

Slotenmaker is een van de bekendste beroepen dat eigenlijk vandaag de dag niet meer als zodanig bestaat en nog steeds door iedereen wordt uitgeoefend. Als iemand naar zijn beroep wordt gevraagd, is het antwoord in veel gevallen: slotenmaker. Maar wat zit er nu precies achter deze term? Welke werkzaamheden verricht een slotenmaker en hoe wordt men tegenwoordig slotenmaker? Deze vragen worden nu onderzocht en er wordt een beroep onder de loep genomen dat veel mensen wel van naam kennen, maar waarvan maar weinigen weten wat deze beroepsgroep nu eigenlijk doet.

Wat doet een slotenmaker?

Slotenmaker is een handmatig beroep dat zich bezighoudt met metaal. Officieel wordt deze beroepstitel slotenmaker op het werk sinds 1989 niet meer gebruikt en worden alle vakgebieden van de slotenmakerij samengevoegd in het vak metaalbewerking. Het takenpakket is echter hetzelfde gebleven. Als slotenmaker of metaalbewerker houden de werknemers zich bezig met metaal in al zijn vormen. Het wordt gesoldeerd, gesmeed, gelast en geschroefd. Van hekken en roosters van metaal tot leuningen en trappen van metaal tot carrosserieën van auto’s, alles wordt door de slotenmaker bewerkt, bewerkt en vervaardigd.

Omdat dit vakgebied zo uitgebreid en veelzijdig is, wordt het ook onderverdeeld in verschillende takken. Er zijn ruwweg twee onderverdelingen: industrie en ambacht. Maar ook hier zijn er veel verschillende werkterreinen die door een slotenmaker bediend worden.

Welke vakgebieden zijn er?

In de ambachtelijke sector zijn er de groepen autoslotenmakers die zich bezighouden met de productie van voertuigcarrosserieën, de zogenaamde carrosserieën, maar zich ook bezighouden met onderhoud en reparatie van voertuigen en de constructie ervan.

De slotenmakers werken met staal en vervaardigen poorten, deuren, balustrades, trappen en loopbruggen. Er is hier nog een subgroep, de kunstslotenmaker. Hij maakt tralies, hekken en poorten die kunstzinnig zijn vormgegeven.

Een industrieel monteur werkt meestal in grote fabrieken en de bouw, het onderhoud en de reparatie van machines behoren tot zijn werkterrein. Alle onderdelen die van metaal zijn, kunnen door een slotenmaker worden bewerkt. Of het nu gaat om buizen of containers, of om ponsen of snijden, een industrieel monteur is altijd te vinden waar metaal wordt gebruikt in grote of kleine fabrieken. Een belangrijk en zeer verantwoordelijk gebied van een industrieel installateur is het lassen. De meest uiteenlopende lasprocédés moeten door een industriële fitter van onderaf worden aangeleerd. Deze functieomschrijving is dus onderverdeeld in:

  • Ambacht
  • Industrie
  • Kunst slotenmaker
  • Auto slotenmaker
  • Fabrieksmonteur
  • Loodgieter
  • Staalfitter
  • Pijpfitters en lassers

Als u geïnteresseerd bent in een leerlingschap op het gebied van slotenmakerij, raden wij u het slotenmakersbedrijf – Schlüsselerlebnis in München aan .

Hoe en waar kan men dit beroep leren?

Als je dit beroep wilt uitoefenen , moet je eerst een keuze maken uit een van deze vakgebieden. De automonteur wordt in de meeste grote en kleine werkplaatsen opgeleid tot carrosseriebouwer. Industrieel monteurs en bouwmonteurs worden opgeleid in grote bedrijven en fabrieken. Hiervoor is een zogenaamde opleiding of leertijd van minstens 3,5 jaar vereist. De betreffende functiebenaming is juist:

Metaalbewerker in de bouwtechniek

Metaalbewerker in de bedrijfswagenbouw

Metaalbewerker in de metaalbouw

Hier leren de leerlingen de productie, reparatie en montage van alle metalen onderdelen en constructies. Maar niet alleen handvaardigheid en kracht zijn vereisten voor dit beroep. Als metaalbewerker moet je ook schetsen maken en metingen verrichten. Een zeer goed technisch inzicht is dus een absolute vereiste. Naast de technische opleiding is er ook een theoretisch gedeelte. De opleiding wordt afgesloten met een examen, dat bestaat uit een praktijkgedeelte, een mondeling gedeelte en een schriftelijk gedeelte. Het beroep van metaalbewerker kan ook in technisch georiënteerde scholen worden geleerd. Hier wordt naast de beroepsopleiding ook het Abitur behaald. Deze technische hogescholen zijn vooral populair bij smeden en iedereen die geïnteresseerd is in de technische achtergrond van dit beroep en die een latere graad ambieert.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *